Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν αποκτήσεις ένα γατάκι και πως πρέπει να του συμπεριφερθείς.

Εξετάστε τα παρακάτω σημεία, που θέλουν προσοχή και θα έχετε μια ευτυχισμένη και ξεκούραστη διαβίωση με τη γάτα σας. 

Εάν σκέφτεστε να πάρετε μια γάτα ή ένα νεογέννητο γατάκι τότε πρέπει να εξετάσετε με προσοχή το κουβαδάκι με την άμμο (cat litter), κάποιο σπρέι για καθαριότητα από ζωύφια ή ακόμα και αν πρέπει να κάνει στείρωση.

Διαλέγοντας μια καλή άμμο για το νέο σας γατάκι είναι πολύ σημαντικό ιδίως αν έχετε ήδη γάτες ή σκέφτεστε το ενδεχόμενο να πάρετε περισσότερες. Να το έχετε όσο πιο εύχρηστο γίνεται και να είναι απλό στη χρήση. Αν έχετε πάνω από 2 γάτες καλό είναι να πάρετε κάτι αντίστοιχο.
Το μέρος, που θα έχετε το cat litter σας είναι επίσης πολύ σημαντικό. Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος, που το βάλετε να μην είναι προσβάσιμος από άλλα ζώα, όπως οι γάτες. Επίσης να το διατηρείτε μακριά από παιδιά γιατί το βλέπουν σαν παιχνίδι και υπάρχει κίνδυνος να σπάσει.

Η στείρωση είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, για πολλούς ιδιοκτήτες γατών. Άλλοι λένε ότι δεν θα έκαναν ποτέ κάτι τέτοιο στην γάτα τους, ενώ άλλοι βρίσκουν την υγειά τους όταν παίρνουν την απόφαση να την στειρώσουν. Η αλήθεια είναι ότι γλιτώνουμε από πολλές φασαρίες με τη στείρωση, τόσο εμείς, όσο κυρίως η γάτα μας που κινδυνεύει από πολλές ασθένειες, αλλά και από πολλές άλλες δυσάρεστες καταστάσεις (πολλά αδέσποτα γατάκια στους δρόμους). Εάν λοιπόν κάποιος ιδιοκτήτης δεν έχει απώτερο σκοπό να διαιωνίσει το είδος (κυρίως αυτοί που έχουν καθαρόαιμες ράτσες και επιθυμούν αναπαραγωγή με κέρδος).

Κουράροντας τα νύχια γατιού μας, είναι μια σημαντική απόφαση. Εάν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα το γατάκι σας θα είναι ποτέ έξω στην ύπαιθρο για οποιοδήποτε λόγο, είναι καλύτερο να αφήσετε τα νύχια του άθικτα. Αυτή είναι η υπεράσπισή τους ενάντια μεγαλύτερα ζώα. Εάν δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το γατάκι σας να είναι έξω, καλύτερα να του φροντίσετε αρκετά τα νύχια του, για χάρη των επίπλων σας διότι τα γατάκια σας «ακονίσουν» τα νύχια τους σε έπιπλα και τοίχους. Έχω ακόμη και μια γάτα που μπορεί να αναρριχηθεί στον τοίχο σκάβοντας τα νύχια του στη γυψοσανίδας. Περιττό να πούμε, ότι δεν είναι πολύ όμορφο.

Όπως και με οποιοδήποτε κατοικίδιο ζώο, πριν από την αποδοχή της ευθύνης να έχετε ένα γατάκι, να είστε βέβαιη ότι είστε καλά προετοιμασμένη. Πάρτε όλες τις προμήθειές σας πρώτα και στη συνέχεια να πάρει τη γάτα ή το γατάκι. Μάθετε το γατάκι να χρησιμοποιήσει το litter box είναι εύκολο. Να τους δείξουμε ακριβώς όπου είναι και αυτά πάνε μόνα τους.