Το 80% των ανθρώπων εμφανίζουν έστω μια φορά στη ζωή τους οσφυαλγία. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής των ανθρώπων επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση της.

Η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης και η κακή διατροφή, είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα την εκδήλωση συμπτωμάτων στην μέση.

Κατά την καθιστή θέση, η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης δέχεται πιέσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε διαταραχή της περιοχής της οσφύος και έντονα συμπτώματα. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι και τα μαλακά μόρια (σύνδεσμοι, μύες) επηρεάζονται από την λανθασμένη κυρίως θέση που παίρνουμε όταν καθόμαστε.

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά μετά από κάποια απότομη κίνηση ή προσπάθεια άρσης κάποιου αντικειμένου από το έδαφος. Συχνά εμφανίζoνται σταδιακά, με ήπιο πόνο στην αρχή, αλλά ο πόνος γίνεται πιο οξύς όταν παραμένουμε καθιστοί στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η στάση του σώματος και ο τρόπος με τον οποίο καθόμαστε, παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της οσφυαλγίας.

Πρόληψη
Όταν είστε καθισμένοι στην ίδια θέση για πολλή ώρα, καλό είναι να τεντωθείτε και να αλλάξτε στάση ή να κάνετε μερικά βήματα όποτε μπορείτε. Γενικά η καθιστή θέση πρέπει να διακόπτεται κάθε μία ώρα.

Φροντίστε η πλάτη της καρέκλας του γραφείου σας να προσφέρει καλή υποστήριξη στη μέση ή χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι υποστήριξης μέσης. Επίσης οργανώστε το χώρο εργασίας σας, ώστε να μην χρειάζεται να σκύβετε και να στρίβετε συχνά. Ρυθμίστε το ύψος του γραφείου, ώστε να κρατάτε τη μέση σε ευθεία γραμμή. Φροντίστε ακόμα και το κάθισμα του αυτοκινήτου να είναι ρυθμισμένο στα μέτρα σας.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε το βάρος του σώματος σας σε φυσιολογικά κιλά, για τον σωματότυπο σας.

Να εντάξετε στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα, τη γυμναστική (τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα), με ασκήσεις ενδυνάμωσης και σταθεροποίησης της σπονδυλικής στήλης. Γενικά η άσκηση στη ζωή μας, μας προσφέρει ευεξία και χαλάρωση, δίνοντας στον εαυτό μας την ευκαιρία να ξεφύγει από το βαρυφορτωμένο και κουραστικό πρόγραμμα της καθημερινότητας.

Αντιμετώπιση
Η οσφυαλγία, αποτελεί κλινική εκδήλωση συμπτωμάτων, που μπορεί να σχετίζονται με τους σπονδύλους, τους μεσοσπονδύλιους δίσκους και τα μαλακά μόρια που περικλείουν την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
Ο έντονος πόνος στη μέση, αναγκάζει τους πάσχοντες να επισκεφτούν κάποιον γιατρό ή φυσικοθεραπευτή, αφού επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό οι καθημερινές του δραστηριότητες.
Η θεραπεία που ακολουθείτε συνήθως, είναι η άμεση λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ξεκούραση και έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος με στόχο την αναλγησία.

Η φυσικοθεραπεία, έχει σαν στόχο, όχι μόνο την επίτευξης εξάλειψης του πόνου, αλλά και την σταθεροποίηση της περιοχής ούτως ώστε να μειώσει τις πιθανότητες επανεμφάνισης του προβλήματος. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για αναλγησία, όπως ηλεκτροθεραπεία, υπέρηχοι, βελονισμός, κινητοποίηση κ.α και για σταθεροποίηση, τα προγράμματα ασκήσεων τα οποία προσαρμόζονται στον κάθε ασθενή ξεχωριστά.

ΑΠΟ ΤΗ:

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΟΥΧΛΗ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ «ΦΥΣΙΟΚΙΝΗΣΗ»