Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια στροφή όσον αφορά τη περίφραξη του σπιτιού μας. Ειδικά στη Βόρεια Ευρώπη, από όπου ήρθε και αυτή η συνήθεια. Πλέον έχουν αρχίσει να αλλάζουν τον τρόπο περίφραξης και στα Νότια, της Γηραιάς Ηπείρου.

Αποφεύγεται πλέον, το τσιμέντο και το τούβλο και τοποθετούνται φυτά, που γίνονται αρκετά ψηλά και πολλές φορές δύσκολα προσβάσιμα. Ειδικά εάν επιλέξουμε μια ποικιλία με αγκάθια, η προστασία της περιουσίας μας, μπορεί να γίνει πολύ καλύτερα.

Επίσης, ένα θετικό, που έχουν αυτά τα φυτά, είναι η ηχομόνωση, που προσφέρουν και ότι διατηρούν την σκόνη, από το γύρω περιβάλλον, μακριά. Τέλος να τονίσουμε ότι με έναν τέτοιο φυσικό φράχτη μπορείτε να έχετε πιο ζωντανό κήπο γιατί η οξυγόνωση, που δίνει σε όλα τα φυτά είναι πολύ μεγάλη. Να γνωρίζετε οτι αν τοποθετήσουμε αναρριχώμενα φυτά, θέλουν κάποια στήριξη με κάποιο σχοινί ή σύρμα.

Έχουμε λοιπόν, πολλά οφέλη από τη τοποθέτηση τέτοιων φυτών και καλό είναι να γίνει με τη συμβολή ενός ειδικού για πληρέστερη εικόνα και χρηστικότητα. Κάποια φυτά που χρησιμοποιούμε για φυτοφράχτες είναι το λεϊλαντ, gold crest, τούγια, λιγούστρο, φωτίνια, λαουροκέρασος, πυράκανθος και άλλα.