Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ερώτημα σε πάρα πολλούς ανθρώπους σχετικά με τις έννοιες, που έχουν να κάνουν με τη διατροφή

, όπως ο μεταβολισμός, ο μεταβολικός ρυθμός και εντέλει το ουσιαστικό ερώτημα, το οποίο είναι πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλωθούν, έτσι ώστε να υπάρχει μείωση του σωματικού βάρους.

Έτσι λοιπόν:
Βασικός μεταβολισμός είναι ο αριθμός των θερμίδων που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός σε κατάσταση ηρεμίας για ένα 24ωρο, ώστε να διατηρηθεί στη ζωή και να εκτελέσει βασικές διεργασίες (π.χ. αναπνοή, χτύπος καρδιάς, κυτταρικές λειτουργίες). Ο Βασικός Μεταβολισμός αντιπροσωπεύει το 75% των ημερήσιων θερμιδικών αναγκών.
Συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του ύψους, του βάρους και της φυσικής δραστηριότητας, προκύπτει η εκτιμώμενη ενεργειακή κατανάλωση, δηλαδή ο αριθμός των θερμίδων που χρειαζόμαστε ημερησίως με βάση τους παραπάνω παράγοντες.(mednutrition.gr).

Βασικός μεταβολικός ρυθμός είναι το πόσο ενέργειας, που καταναλώνεται από τον οργανισμό για τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων. Στην ουσία πρόκειται για την δαπάνη ενέργειας, όταν βρισκόμαστε εν ηρεμία.

Συμπεράσματα:

Σύμφωνα με τα προηγούμενα λοιπόν αν έχουμε ένα ανθρώπινο σώμα, που καταναλώνει 2.500 θερμίδες(λαμβάνει) και «καίει» 2.500 θερμίδες/μέρα(δαπανά), τότε θα παραμείνει στο ίδιο βάρος.
Αν ένας ανθρώπινος οργανισμός λαμβάνει 2.500 θερμίδες/μερα και δαπανά 2.000 θερμίδες/μέρα, τότε η ζυγαριά θα δείχνει 1 κιλό (οι 500 θερμίδες)επιπλέον για κάθε εβδομάδα, που περνάει.

“Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΝ ΔΑΠΑΝΑΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΟΤΕ ΘΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΤΤΑ ΚΙΛΑ”

Σύμφωνα με έρευνες παγκοσμίως  η προπόνηση με αντίσταση είτε με βαράκια, είτε με λάστιχα αντίστασης είτε μέσα στο νερό, αυξάνει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό μέχρι και 20%. Διότι ο μυϊκός ιστός μεγαλώνει και το σώμα ξοδεύει περισσότερη ενέργεια για να τον συντηρεί.

Τέλος να τονίσουμε ότι το μυστικό είναι, η κίνηση και η σωματική άσκηση, να γίνει ένας τρόπος ζωής, έτσι ώστε να γίνει κατορθωτό ένα υγιές και σφριγηλό κορμί. Σε συνδυασμό με την καλή και προσεγμένη διατροφή τότε μπορείτε να πετύχετε πολύ όμορφα αποτελέσματα.