Η δίαιτα Dukan ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς διατροφές και δίαιτες το 2010, και όπως λέει στο εξώφυλλο του βιβλίου της δίαιτας “Πέντε εκατομμύρια Γάλλοι δεν μπορούν να κάνουν λάθος”, αυτό επιβεβαιώνει το πόσο δημοφιλής είναι.

Πάμε για μια υπενθύμιση τι είναι η μέθοδος Dukan.

Χωρίζεται σε 4 φάσεις, τις οποίες πρέπει να ακολουθήσετε κατά γράμμα για να έχουν αποτέλεσμα. Μην παραλείψετε τις φάσεις 3 και 4, τα κιλά θα επανέλθουν αμέσως και με το παραπάνω.

Η μέθοδος είναι πρωτεϊνική με εναλλαγή πρωτεΐνης και λαχανικών από την 2η φάση. Στην 1η και 2η φάση δεν περιλαμβάνει φρούτα.

1 φάση : Επίθεση – Attack – PP
2 φάση : Κρουαζιέρα- Cruise – PV
3 φάση : Προ συντήρηση
4 φάση : Συντήρηση

Η δίαιτα είναι εύκολη στην εφαρμογή της και τα αποτελέσματα άμεσα, βοηθάει εξαιρετικά την κυτταρίτιδα, είναι κατά της κατακράτησης υγρών, την εμμηνόπαυση και την καλή λειτουργία του έντερου. Δεν είναι επικίνδυνη. Σε περίπτωση μεγάλης απώλειας κιλών (πάνω από 20 κιλά), καλό θα είναι να παίρνετε και μια πολυβιταμίνη χωρίς ζάχαρη.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΙΤΑ DUKAN

* ΚΡΕΠΑ ΒΡΩΜΗΣ

Για όλες τις φάσεις

crepes3

Υλικά:

  • 1 αυγό ή 2 ασπράδια αυγών
  • 2 κουταλιές πίτουρο βρώμης
  • 2 κουταλιές κρέμα τυριού χαμηλών λιπαρών
  • λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάτε το αυγό με το αλάτι, το γάλα, την κρέμα τυριού, το πίτουρο βρώμης μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά. Αν το μείγμα είναι πολύ σκληρό προσθέστε 2 κουταλιές γάλα χαμηλών λιπαρών.
  2. Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε μια κουταλιά απο το μείγμα και την απλώνετε στο τηγάνι μέχρι να ψηθεί καλά και απο τις δυο μεριές. Οι κρέπες τρώγονται σκέτες, αλμυρές ή γλυκές.
  3. Για αλμυρές κρέπες προσθέστε στο μείγμα ό,τι μπαχαρικό και φρέσκο μυρωδικό θέλετε. Για γλυκές κρέπες στο μείγμα μπορείτε να προσθέστε λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας και μετά στο ψήσιμο ζαχαρίνη.

* ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Για όλες τις φάσεις

burgersssss

Υλικά:

  • 1-1.5 κιλό κιμά κοτόπουλου.
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κ. γλυκού ρίγανη
  • 2 κ. γλυκού αποξηραμένο βασιλικό
  • 2 αυγά
  • Θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Τοποθετήστε το κιμά κοτόπουλου σε ένα μπολ μαζί με το χοντροκομμένα τριμμένο κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και την ρίγανη και το βασιλικό.
  2. Ανακατεύουμε μέχρι να είναι όλα τα υλικά ομοιόμορφα.
  3. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα άλλο μπολ και στη συνέχεια, τα προσθέτετε με τα υπόλοιπα συστατικά και ανακατέψτε τα αυγά στο μίγμα καλά.
  4. Κάντε μπιφτέκια με το μείγμα που να είναι περίπου 2 εκατοστά πάχος.
  5. Ψήστε τα μπιφτέκια σε γκρίλ ή τηγανητά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι.

* ΦΙΛΕΤΟ ΣΟΛΩΜΟΥ

Για όλες τις φάσεις

salmon1

Υλικά:

  • φιλέτα σολωμού
  • βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε τα φιλέτα σολωμού και τα βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.
  2. Τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα αλατίζουμε (προαιρετικά) και τα πιπερώνουμε όσο επιθυμούμε.
  3. Ρίχνουμε πάνω τους λίγα μικρά κομματάκια βούτυρο. Ένα κουταλάκι του γλυκού βούτυρο σε κάθε φιλέτο είναι αρκετό.
  4. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μισή ώρα.

* ΓΕΜΙΣΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΖΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΟ

Για όλες τις φάσεις

stuffedchicken

Υλικά:

  • 8 κ. σούπας τυρί κρέμα 0% (cream cheese)
  • 4 στήθη κοτόπουλου
  • 4 λεπτές φέτες άπαχο ζαμπόν
  • σκόνη σκόρδου, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
  1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 C.
  2. Δημιουργήστε μια τσέπη σε κάθε στήθος κοτόπουλου με τεμαχισμό κατά μήκος στη μέση που να μην κοπεί σε όλη τη διαδρομή όμως.
  3. Βάλτε λίγο αλάτι της θάλασσας, το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και το σκόρδο σε σκόνη μέσα σε κάθε τσέπη.
  4. Τοποθετήστε 1 ή 2 κουταλιές της σούπας τυρί κρέμα σε κάθε τσέπη.
  5. Τυλίξτε το κομμάτι κοτόπουλο με το ζαμπόν διασφαλίζοντας ότι το άνοιγμα που κάνατε (τσέπη) καλύπτεται.
  6. Τυλίξτε το κάθε κομμάτι κοτόπουλο σε αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 30 λεπτά.
  7. Ξετυλίξτε και αφήστε το λίγο να ροδοκοκκινίσει κάτω από το γκριλ.

* ΑΥΓΑ ΓΕΜΙΣΤΑ “ΜΙΜΟΖΑ”

Για όλες τις φάσεις

stuffedeggs

Υλικά:

  • 5 αυγά σφικτά
  • 1 κ. σούπας μουστάρδα (όχι πολύ καυτερή γιατί επισκιάζει τα άλλα υλικά)
  • 2 κ. σούπας μαγιονέζα
  • 1 κ. σούπας ξύδι
  • πιπέρι
  • 2-3 φέτες ζαμπόν (ή άλλο αλλαντικό π.χ. μπέικον)
  • πάπρικα

Εκτέλεση:

  1. Βράζουμε τα αυγά για να γίνουν σφικτά (τουλάχιστον 8 λεπτά), τα αφήνουμε να κρυώσουν, βγάζουμε το τσόφλι και τα κόβουμε κατά μήκος σαν δύο βαρκούλες.
  2. Βγάζουμε τον κρόκο και τον βάζουμε σε ένα μπολάκι. Ρίχνουμε μια κουταλιά ξύδι και μετά μία κουταλιά μουστάρδα και δύο μαγιονέζα (για να ξεκινήσουμε). Ανακατεύουμε πολύ καλά και δοκιμάζουμε αν είναι στη γεύση όπως το θέλουμε. Συνεχίζουμε και ρίχνουμε ξύδι, μαγιονέζα και μουστάρδα.
  3. Όταν επιτύχουμε τη σύσταση που μας αρέσει τότε ρίχνουμε στη γέμιση πιπέρι και ψιλοκομμένο ζαμπόν ή μπέικον (το μπέικον το έχουμε τσιγαρίσει σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι και έχει ήδη κρυώσει). Την πάπρικα μπορούμε να τη ρίξουμε είτε μέσα στη γέμιση είτε να την πασπαλίσουμε στο τέλος πάνω από τα αυγά.
  4. Γεμίζουμε με τη γέμιση την κοιλότητα των ασπραδιών (εκεί που πριν υπήρχε ο κρόκος).
  5. Τα βάζουμε στο ψυγείο και τα σερβίρουμε κρύα.

* ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΠΙΡΙ-ΠΙΡΙ

Για όλες τις φάσεις

piripirichi

Υλικά: 

  • 4 φιλέτα στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα ή 8 μπουτάκια κοτόπουλου
  • χυμό μισού λεμονιού
  • χυμό μισού λάιμ
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κ. γλυκού τσίλι θρυμματισμένα
  • 1 κ. γλυκού πάπρικα
  • 1 κ. γλυκού ρίγανη
  • ¼ φλ. ξίδι
  • θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
  1. Κάνουμε μια μαρινάδα με τη μίξη του τσίλι, σκόρδο, λεμόνι, πάπρικα, ρίγανη και το ξίδι σε ένα μπολ.
  2. Τοποθετήτουμε τα κομμάτια κοτόπουλο στη μαρινάδα και εξασφαλίζουμε ότι κάθε κομμάτι είναι πλήρως επικαλυμμένο.
  3. Καλύπτουμε το μπολ και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα.
  4. Αφαιρούμε τα κομμάτια από τη μαρινάδα και προσθέτουμε το θαλασσινό αλάτι και το φρέσκο πιπέρι μαύρο.
  5. Ψήνουμε σε Grill σε μέτρια φωτιά μέχρι να ψηθούν καλά.
  6. Σερβίρουμε με γιαούρτι.

 


* ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ 

Για όλες τις φάσεις

bakaliaros-sto-fourno

Υλικά:

  • 1 κιλό μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο ή φρέσκο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 1/3 φλ. χυμό λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Εκτέλεση:
  1. Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα ταψάκι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς.

*Προσοχή: Μην εφαρμόσετε κάποια δίαιτα προτού συμβουλευτείτε το γιατρό ή το διατροφολόγο σας.