Είναι πολύ συχνό φαινόμενο ανάμεσα σε ένα ζευγάρι να υπάρχει η ανασφάλεια και ο φόβος και να περιορίζεται η ανάπτυξη και η εξέλιξη της ερωτικής του ζωής.

Το χειρότερο συναίσθημα, που μπορεί να παρουσιαστεί μετά το φόβο και την ανασφάλεια, είναι η ζήλεια. Είναι το χειρότερο συναίσθημα γιατί ένας από τους 2 συντρόφους έχει ”κάποιον” αντίπαλο και διεκδικεί τον σύντροφο του, από εκείνον. Ο αντίπαλος πέρα από το μπορεί να είναι και φανταστικός, μπορεί να είναι και ένα hobby ή μια επαγγελματική ενασχόληση. Μπορεί να σας φαίνεται αστείο αλλά δεν είναι.

Έχετε ακούσει βέβαια για περιπτώσεις που ένας άντρας ζηλεύει και τα πάνδεινα που, τραβάει η σύντροφος ή ακόμα και το αντίστροφο. Σε πολλές των περιπτώσεων και έχουμε ακούσει, και έχουμε δεί, και θα δούμε στο μέλλον. Πολλές και πολλοί διαβάζοντας το άρθρο αυτό θα αναρωτιώμαστε πραγματικά αν συμβαίνει κάτι τέτοιο με τη σχέση μας.

Τα χαρακτηριστικά που έχει ένα άτομο που ζηλεύει είναι ο έλεγχος που ασκεί πάνω στον άλλο, με απώτερο σκοπό να τον κάνει να νιώσει άσχημα για τις επιλογές που κάνει και όταν βρίσκεται μόνος τους με φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα.

Για παράδειγμα έχετε ακούσει ”θα ήταν καλύτερα να είμαστε μαζί και να περνούσαμε όμορφα”. Επίσης τα δεκάδες τηλέφωνα που γίνονται για να εξακριβώθει ο τόπος που βρίσκεται ο σύντροφος όπως και η συνεχής αναφορά. Νομίζω το έχετε βιώσει κάποιες από εσάς.

Υπάρχει και άλλο ένα χαρακτηριστικό το οποίο δείχνει τη ζήλεια του συντρόφου σας. Όταν αναφέρεστε σε άτομα και καταστάσεις τότε υπάρχει η αξιακή μείωση τους για να φαίνεται καλύτερος και πιο σπουδαίος εκείνος.

Ο σύντροφος έτσι καταλήγει να είναι κτήτορας κα εσείς ένα απλό κτήμα με μοναδικό κίνητρο να μην σας χάσει. Μη φυσιολογικό, δεν νομίζετε;

Όπως καταλαβαίνετε με τα προανεφερθέντα, μιλάμε για έναν άνθρωπο, ο οποίος τυραννάει τον εαυτό του με αυτές τις συμπεριφορές και αν φτάσει στα άκρα, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του και τη δική σας.

Αν δείτε δείγματα ζήλεια να υπάρχουν από τον σύντροφο σας θα πρέπει να εμβαθύνετε την επικοινωνία σας και να είστε πιο ήρεμες και πιο συγκρατημένες με τις αντιδράσεις του. Θα πρέπει να του εξηγήσετε ότι δεν υπάρχει κάτι να φοβάται και όλους τους πιθανούς λόγους για να πειστεί ότι δεν υπάρχει λόγος για τέτοια συναισθήματα και συμπεριφορά.

Σε περίπτωση που η κτητική συμπεριφορά συνεχίζεται θα πρέπει να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.