Το να κοιμηθεί ένα μωράκι είναι από τα δυσκολότερα πράγματα στο κόσμο. Ειδικά στο κόσμο των γονιών.

Πιο κάτω σας αναφέρουμε μερικές συμβουλές για το πώς να ξεπεράσετε αυτό το μικρό εμπόδιο και να συνεχίσετε την ζωή σας ομαλά.

Σημαντικό είναι να μην έχετε επαφή με τα μάτια, με τον μικρό σας άγγελο. Αυτή η επαφή είναι διεγερτική και δεν το αφήνει να ηρεμήσει. Λίγο πριν κοιμηθεί πάρτε τη ματιάς σας από πάνω του, και έτσι θα νιώσει ότι πρέπει να ηρεμήσει. Είναι δύσκολο για κάποιες γυναίκες αυτό, αλλά πρέπει.

Είναι ώρα για μπάνιο!!! Κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να χαλαρώσει οποιοσδήποτε, πόσο μάλλον ένα μωράκι. Την ώρα όμως του  μπάνιου πρέπει οι κινήσεις σας να είναι αργές και να έχετε χαμηλή φωνή. Έτσι η μικρή σας αγάπη θα ηρεμήσει και θα κοιμηθεί πιο εύκολα.

Ύπνος μαζί με το μικρό σας. Βάλτε το παιδικό κρεβατάκι δίπλα στο δικό σας κρεβάτι και κοιμηθείτε την ίδια ώρα. Τα παιδιά που κοιμούνται μαζί και δίπλα με τους γονείς τους, αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθεση και είναι πιο ήρεμα.

Αδειάστε το κρεβάτι του από περιττά πράγματα. Έτσι δεν έχει ερεθίσματα για να παραμείνει ξύπνιο και επίσης θα κοιμηθεί χωρίς τον κίνδυνο να πάθει κάποια ασφυξία από τα αρκουδάκια και τα παιχνιδάκια, που έχει γύρω γύρω. Μια απλή κουβερτούλα είναι το καλύτερο για το μωρό σας.

Όταν πάτε το μωρό σας το βράδυ στο κρεβατάκι του, βάλτε τα χέρια σας στο στομαχάκι του, στη πλατούλα του και στους ώμους του. Θα κοιμηθεί σαν αγγελούδι γιατί θα αισθάνεται μεγάλη ασφάλεια από τα χέρια της μαμάς του.

Δώστε στο μωρό σας το σήμα ότι πάει για ύπνο. Μια υγιή ρουτίνα από ήρεμες κινήσεις θα κάνει το παιδί να καταλάβει ότι έχει έρθει η ώρα για ύπνο.

Φροντίστε το μωρό σας να είναι καλά σφιγμένο στα σεντόνια του και στα ρούχα του γιατί είναι από τα ένστικτα εκείνα που ένιωθε στη κοιλιά της μαμάς του. Έτσι θα νιώσει ασφάλεια και θα ηρεμεί πιο γρήγορα.

Λέγοντας μια ιστορία και ένα παραμυθάκι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μωρό δεν θα καταλάβει τίποτα, αλλά αν γίνει με πολύ ήρεμη φωνή και αργά τότε θα έρθει και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στην τελική θα είναι κάτι που θα μείνει όταν μεγαλώσει και να το θυμάται.

Η φωνή σας. Το μωρό όταν γεννηθεί τότε την πρώτη φωνή, που αναγνωρίζει είναι της μαμάς. Μιλώντας του ήρεμα και στρωτά, το μωρό θα είναι σε θέση να καλμάρει. Ένα μικρό σσς..!!  είναι ικανό να το ηρεμήσει.

Τέλος το πιο σημαντικό είναι ότι δεν πρέπει να έχουμε απόλυτη ηρεμία όταν πάει το παιδί μας για ύπνο. Μέσα στην κοιλιά της μαμάς, το μωρό ήταν συνηθισμένο να ακούει ήχους, εξωτερικούς, της καρδιάς, άρα είναι καλό να ακούν ήχους όπως του ανεμιστήρα, για να μπορέσει το παιδί να νανουρηθεί.
Ελπίζουμε τις συμβουλές αυτές να τις κάνετε πράξη και έτσι να μπορέσετε να έχετε καλύτερη επικοινωνία με το μωρό σας. Θα αισθανθείτε διαφορετικά και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απολαμβάνεται τον ύπνο σας.