Ένα πολύ σπουδαίο θέμα, που θα αναπτύξουμε στο παρόν άρθρο είναι το μασάζ στο πρόσωπο μας. Είναι ένα έξτρα στοιχείο φροντίδας, το οποίο θα βοηθήσει το πρόσωπο σας να αναγεννηθεί και είναι και πολύ εύκολο.

Μπορούμε να το κάνουμε οποιαδήποτε ώρα της μέρας. Χρειάζεται να ασχοληθούμε το πολύ πέντε με εφτά λεπτά. Ποιο κάτω σας περιγράφουμε τις κινήσεις, που χρειάζεται να κάνουμε και τον τρόπο.

Ανοίγετε το στόμα σε Ο και πιέζετε απαλά τα τρία δάχτυλα και προχωρώντας προς τα επάνω ως τους κροτάφους και το κλείνετε. Το επαναλαμβάνετε 5-7 φορές.
Σφίγγετε τα δόντια, βρίσκοντας τους μασητήρες μύες και με τα τρία δάχτυλα κάνετε επί τόπου, δέκα κυκλικές κινήσεις. Εδώ θα μείνουμε για 10 φορές.

Έπειτα, με ένα δάκτυλο από κάθε χέρι κάνετε κυκλικές κινήσεις εξωτερικά από τα πτερύγια της μύτης. Εδώ θα μείνετε για 15 φορές.
Με το μεσαίο δάκτυλο ξεκινάτε από τη ρίζα της μύτης και κάνετε μασάζ γύρω από τα μάτια. 10 επαναλήψεις.
Ξεκινάτε με τα δύο χέρια και με τα δύο μεσαία δάχτυλα από τη μέση του μετώπου και προχωράτε με κυκλικές κινήσεις προς τους κροτάφους. Σε αυτή την άσκηση μπορείτε να επιμείνετε και λίγο παραπάνω, εάν έχετε πονοκεφάλους ή ημικρανίες. Είναι ευεργετικότατο.

masaz3

Πιάστε με την παλάμη σας το επάνω μέρος του λαιμού σας και προχωρήστε προς τα κάτω, πρώτα με το ένα χέρι και ύστερα με το άλλο.
Με σφιγμένη την παλάμη σας και με την επάνω πλευρά της κάνετε έντονα χτυπηματάκια κάτω από το πηγούνι και σε όλο το περίγραμμα του προσώπου. Μικρές γροθιές δηλαδή. Βοηθά στο δυνάμωμα των μυών του προσώπου.

Σας δώσαμε συμβουλές, που γράφτηκαν πριν 30 χρόνια. Είναι πάντως αποτελεσματικές και διαχρονικές.