* ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΣΤΙΦΑΔΟ-Για όλες τις φάσεις

Υλικά:

  • 1 κιλό καλαμαράκια (ολόκληρα ή και ροδέλες)
  • 1,5 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 φλ. ξύδι
  • 400 γρ. ψιλοκομμένο ντοματάκι (κονσέρβα ή φρέσκο)
  • 10 κόκκους μπαχάρι
  • 2 κ. σούπας ξύδι βαλσάμικο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
  1. Καθαρίζω το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα “τσιγαρίζω” με λίγο νερό. Αφού ξανθύνουν, ρίχνω τα καθαρισμένα κρεμμυδάκια ολόκληρα.
  2. Τα αφήνω να βγάλουν τα υγρά τους και να σιγοβράσουν για 10 λεπτά. Προσθέτω τα καλαμαράκια. Θα βγάλουν και αυτά αρκετά υγρά.
  3. Αφήνω να σιγοβράσουν για 10 λεπτά ακόμα. Προσθέτω το ξύδι και αφήνω να βράσουν για 10-15 λεπτά.
  4. Τα καλαμαράκια και τα κρεμμύδια θα έχουν αρχίσει να μαλακώνουν. Προσθέτω τις ντομάτες, το βαλσάμικο, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο. Αφήνω να βράσουν για 15-20′ και να δέσει η σαλτσούλα.